Doğru, güzel, anlamlı. Sonuç, etkili fotoğraf. Amatör, yarı amatör yahut profesyonel fark etmeksizin hayatımızın neredeyse her anında fotoğrafı kullanıyoruz. Kimisi ödevleri için kimisi sanat için kimisi iş için… Elbette gündelik kullanımda bu çektiğimiz fotoğraflara bir anlam yüklemiyoruz. Fakat çekilen her fotoğraf bir anlama ve bir arka plana sahip.
Bizler fotoğrafımızın arka planını ne kadar iyi belirleyebilirsek ve ona uygun teknikler ile fotoğrafı doğru ve estetik yaparsak çektiğimiz fotoğraf da o kadara anlamlı olacaktır. Anlamı sağlam olan, insanın üzerinde iz bırakabilen fotoğraflar etkili fotoğraflar olur. Bizler de etkili fotoğraflar elde edebilmek için doğru, güzel ve anlamlı fotoğraflar oluşturmalıyız. Bu üç kavrama kısaca bir göz atalım.
Doğru fotoğraf nedir? Doğru fotoğraf, teknik açıdan doğru olan fotoğraflar için kullanılır. Örneğin bir fotoğrafa doğru fotoğraf demek istiyorsak o fotoğraftaki pozlama, netlik, kadraj ve benzeri ögeler doğru olmalı. Az pozlanmış, net olmayan bir fotoğraf doğru olarak kabul edilemez. Ve bu fotoğraf ne kadar güzel olursa olsun eğer öncelikli olarak belli bir doğruluğa sahip olmaz ise eksik kalır. Net olmayan ya da karanlık olan bir fotoğraf kimseye bir şey anlatamaz. Elbette doğruluk kesin kriter değildir. Doğru olmayan bir fotoğraf da güzel ya da anlamlı olabilir. Ama teknik açıdan bir fotoğraf ne kadar kusursuz olursa fotoğrafın anlamı o kadar iyi bir şekilde tamamlanabilir.
Güzel fotoğraf nedir? Güzel fotoğraf, tekniğe ya da anlama bakmaksızın göze hoş gelen fotoğraftır. Belki fotoğraf teknik açıdan çok iyi değildir, kurallara uymuyordur, fakat güzeldir. Saf olarak güzeldir. İşte bu gibi fotoğrafları da güzel fotoğraf başlığı altında değerlendirebiliriz. Bunlara örnek olarak manzara fotoğrafları verilebilir. Tekniğe bakmaksızın ortamın ve kadrajda sunulan ögenin güzel olması fotoğraf için yeterli olabilecek düzeydedir.
Anlamlı fotoğraf nedir? Anlamlı fotoğraf ise genelde sokak ve portre fotoğraflarında karşımıza çıkabilir. Tekniği kusursuz değildir, göze hoş gelmiyordur ama bir şeyler anlatıyordur. Ve bize verdiği anlam fotoğrafa bakmamız için yeterli oluyordur.
Elbette bu üç kavram birbirinden bağımsız değildir. Bunları bir üçgen gibi düşünebiliriz. Ve üçgenin üç köşesine bu kavramları yerleştirebiliriz. Bazı fotoğraflarda anlam baskındır, diğer ögeler biraz daha geridedir. Bazı fotoğraflar sadece teknik açıdan kusursuzdur ve fotoğrafı bakmaya değer kılar. Diğer unsurlar göz ardı edilebilir. İşte bu aşamada bir fotoğrafın etkili olabilmesi için bu üç köşenin de eşit olması gerekir. Yani fotoğraf doğru, güzel ve anlamlı olmalıdır. Böylece ortaya akılda kalıcı ve etkili bir fotoğraf çıkabilir. Öncelikle teknikleri doğru bilip uygulamalı, fotoğrafın içeriğine uygun güzel bir kadraj yakalamalı ve bütün ögeleri yine fotoğrafta anlatmak istediğimiz konuya göre anlamlı bir şekilde birleştirmeliyiz.
“İyi bir fotoğraf, bir hakikati anlatan, ruha dokunan ve izleyiciyi bunu gördüğü için farklı kılan fotoğraftır; yani tek kelimeyle etkilidir.” Irving Penn
Furkan ERTAN
Comments