top of page

YENİŞEHİR’DE BİR ÖĞLE VAKTİ ROMAN İNCELEMESİ

Yazarın fotoğrafı: Furkan ErtanFurkan Ertan

12 Mart'ın etkilerinin derin izler bıraktığı yazar, sürgün, hapis, baskı ve kitaplarının toplatılması gibi birçok zorlukla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yenişehir’de Bir Öğle Vakti’ni de böyle bir durumda iken yazmıştır. Sevgi Soysal’ın romanı yazması ve yayınlaması 6 yıl sürer. Aslında kendisi için yazdığı bu günlüğü yayınevine vermesinin tek nedeni, çok hasta olan kedisinin ameliyatı için para toplamaktır. Yazarın üçüncü romanı olan eser, 1974 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü almıştır.


1973 yılında yayımlanan Yenişehir'de Bir Öğle Vakti'nde, 1970'li yıllarda Ankara'nın Yenişehir semtinde, bir öğle vaktindeki, bir zaman dilimi anlatılmaktadır aslında. Çürüyen bir kavak ağacının yarattığı düşme tehlikesiyle birlikte itfaiyenin duruma el koyarak kontrollü bir şekilde ağacı düşürme çalışmalarını sürdüğü bu zaman dilimini kapsayan hikayede, birbirinden bağımsız ancak bir şekilde birbirine dokunan ya da teğet geçen insan portreleri ustaca kurgulanmıştır.


70'li yılların Ankara'sının adeta bir toplum panoramasını sunan romanda tezgahtar Ahmet, emekli öğretmen Hatice Hanım, Selanik eşrafından mirasyedi Necip Bey, bankacı Mehtap, dükkân sahibi Güngör Bey, hukuk profesörü Salih Bey ve eşi eski milletvekili kızı Mevhibe Hanım, oğulları Doğan ve kızları Olcay, gecekonduda yaşayan Doğan ve Olcay'ın arkadaşları Ali, ayakkabı boyacısı çingene Necmi, hayat kadını Aysel, kapıcı Mevlüt ve mahallenin delisi üzerinden aile bağları, sevgi, arkadaşlık, aşk gibi ilişkiler ortaya konarken, toplumun namus anlayışı, eşitsizlik, adalet, yalnızlık gibi konulara da değinilmiştir.


Aslında bir romandan çok öykü kitabını andıran eserde, anlatılan zaman dilimi boyunca, civarda olan insanların hikâyeleri, birinin bittiği noktada diğeri başlayarak ve geçmişe dönüşlerle zenginleştirilerek anlatılmıştır.

 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

KENDİMİZLE UFAK BİR HESAPLAŞMA

Hani herkesin küçüklüğünden hatırladığı parça parça bazı anılar olur ya, bilirsiniz. Bir mantığı ve nedeni olmasına gerek yoktur, beyin o...

Comments


bottom of page